Scurtă istorie a vopselei decorative
Oamenilor le-a plăcut întotdeauna să își decoreze pereții adăposturilor lor. În vremurile preistorice, primii artiști au folosit doar câțiva pigmenți de pămant legați cu ajutorul grăsimilor animale pentru a picta pereții peșterilor lor cu scene de vanătoare și din viața de zi cu zi, fie pentru scopuri ritualice, fie pur și simplu pentru a-și imbunătăti locuințele. În Egiptul și Grecia Antică se foloseau culorile primare pentru vopsirea locuințelor, a templelor și a instituțiilor.
Romanii au inventat pictura murală, amestecând pămanturile și pigmenții pe bază de plante cu lianți pe bază de apă, pentru a picta fresce cu forme decorative, a crea efecte de marmură, cât și alte forme de ornamentare a pereților.
În timp acestea, au devenit extrem de populare, mai ales în perioadă clasică, când se foloseau efecte decorative care imitau marmura, lemnul sau așa numitele “trompe l’oeil”, efectele 3D timpurii. Artizanii în efecte decorative erau ucenici timp de un deceniu pe lângă un maestru artizan înainte de a lucra pe cont propriu.
Nu se poate discuta însă despre tencuiala decorativă fără a aminti despre cea mai renumită și admirată formă a sa: tencuială decorativă italiană sau stucco venețian.
Ce este stucco venețian
Stucul venețian este în general un amestec de var stins amestecat cu marmură, cuarț sau caolin, colorat cu pigment. Această tencuială se aplică într-o varietate de moduri pentru a produce diferite efecte vizuale, atât în cazul pereților, cât și al tavanului.
În timpul Renașterii, la mijlocul secolului al XVI-lea, finisajul de tip Marmorino a fost reintrodus în Veneția și folosit în exterior pentru zidăria de ipsos. Pană în secolul al XVII-lea au fost dezvoltate mai multe tipuri de tencuieli decorative interioare, cel mai notabil fiind Stucco Veneziano, care creează un efect lucios, de lustru, regăsit în palatele și vilele din Veneția și astăzi.
Aplicarea stucului era însă un proces consumator de timp, care necesită răbdare și pricepere, astfel încât această slujbă era limitată doar profesioniștilor artizani.
Cum se aplică
Și astăzi, chiar dacă există numeroase produse care promit o aplicare ușoară și un efect decorativ perfect, indiferent de cine aplică vopseaua, trebuie să știți că în general, stucul venețian rămâne printre puținele efecte decorative care nu pot fi aplicate de orice novice. Va recomandăm să apelați la un profesionist, care are experiență în lucrări similare.
Acest tip de tencuială decorativă se aplică folosind spatula și nu pensula. Modul de aplicare este delicat și destul de dificil, deoarece există multe momente pe parcursul procesului de vopsire, când se poate greși și din păcate, greșelile nu se pot remedia.
Dacă s-a greșit în aplicare, la nivelul suprafeței peretelui, trebuie să îl lăsăm să se usuce, apoi peretele trebuie șlefuit și numai dupa aceea se poate relua toată operațiunea.
Este esențial, de asemenea, să se lucreze într-un anumit ritm, cu o anumită dexteritate, astfel încât să nu apară niște motive repetate, mecanice, pe suprafața peretelui. Totul trebuie să pară cât mai natural. Din toate aceste considerente, este indicat să apelați la profesioniști.
Iată încă un motiv pentru care să apelați la Aquatec Evolution! Avem o echipă proprie, cât și colaboratori instruiți care pot executa o lucrare dificilă. În plus, putem organiza cursuri și workshop-uri pentru a îmbunătăți nivelul de pregătire al echipelor de aplicatori, vopsitori și zugrăvi.
Efectul final de stucco venețian se obține prin suprapunerea a 3 straturi aplicate prin aceeași metodă, protejate de un strat de ceară. Materia primă din care este realizată vopseaua decorativă de tip stucco este creta. Peretele este așadar absorbant, nu este deloc lavabil și prin urmare, se va murdări foarte repede. De aceea, este indicată folosirea unui film protector de ceară.
Când se respectă condițiile de lucru, rezultatul este spectaculos, calitatea este ireproșabilă, iar durată de viață a acestui finisaj este de zeci de ani, atâta timp cât bineînțeles, se respectă și condițiile de întreținere de bază, valabile în cazul oricărui perete, indiferent de zugrăveala.
Așadar, regulile care trebuie respectate pentru un rezultat perfect sunt:
- fiecare perete este vopsit de o singură persoană, instruită în prealabil.
- peretele trebuie sa fie desprăfuit, curăț și perfect nivelat. Stucul venețian nu acoperă defectele, ci mai degrabă le evidențiază.
- se aplică o mână de grund
- se aplică 3 straturi de vopsea decorativă Italia
- se aplică un strat de ceară naturală, folosind un burete
Acest efect decorativ încântă de sute de ani: un aspect de marmură lustruită, atât de apreciat în arhitectura europeană.
Vopseaua decorativă Italia are ca rezultat un finisaj estetic rafinat, de stucco venețian tradițional, neted, lucios, cu diferențe subtile în umbră. În plus, produsele noastre asigură o suprafață lavabilă și antistatică, ce permite substratului să respire.
Nu știți unde se potrivește efectul decorativ de stucco venețian? În funcție de spațiu și preferințe, se pretează a fi utilizat inclusiv în bucătărie sau în sala de baie, înlocuind cu succes faianța. Pentru un efect vizual superb, încercați să vopsiți un perete din dormitor sau din living folosind această tehnică tradițională italiană, care dăinuie de secole. Cu siguranță nu se va demoda niciodată și va da un aer aparte întregii locuințe!