Sărbătoarea Paștelui
O sărbătoare a speranței și a frumuseții artistice
O sărbătoare a speranței și a frumuseții artistice
Sărbătoarea Paștelui este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale Creștinătății. Este sărbătoarea care ne reamintește despre mântuirea fiecăruia dintre noi și este considerată o sărbătoare a speranței.
În toate lăcașele de cult creștine, legenda Învierii a fost imortalizată atât în picturi, cât și în sculpturile celor mai mari maeștri pe care i-a avut omenirea. Biserica a fost un timp îndelungat cea mai puternică instituție care a impulsionat arta, deci nu este de mirare că sunt foarte multe lăcașuri de cult care găzduiesc cele mai frumoase opere de artă. Catedralele, bisericile, mănăstirile se pot considera „muzee vii” care păstrează patrimoniul nostru nu doar cel spiritual, ci și cel cultural.
De-a lungul istoriei, au fost numeroase situații când familiile nobile erau cele care investeau în construcția și amenajarea lăcașelor de cult, fiind cele care finanțau marii pictori și sculptori (de exemplu, familia Medici). Orice proiect de acest gen presupunea utilizarea celor mai nobile materiale atât pentru construcții, cât și pentru finisaje. Rezultatul acestor eforturi dăinuie și în zilele noastre, având la dispoziție un imens patrimoniu cultural și spiritual de care ne putem bucura.
Inclusiv în spațiul românesc, ne putem bucura de lăcașuri de cult cu o istorie de sute de ani care sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Specificul arhitecturii ecleziastice și al recuzitei interioare românești are în centrul atenției lemnul.
Așa cum v-am prezentat în materialele anterioare, lemnul este un material nobil, natural, frumos și extrem de plăcut, însă lăsat neprotejat, acesta se poate deteriora destul de repede. În ceea ce privește lăcașele de cult, de regulă se folosesc fie materiale tradiționale de finisaj, fie materiale moderne și profesionale, dar care imită foarte autentic un aspect tradițional ecleziastic.
La Aquatec Evolution, puteți găsi o mulțime de soluții atât pentru tehnici tradiționale de finisare cum ar fi uleiuri, ceruri, foițe, patine, etc. (pentru lucrări de recondiționare, restaurare) dar și produse industriale, atât pentru interior și exterior.
Pentru finisarea sau conservarea recuzitei și a mobilierului interior din bisericile sau mănăstirile de la noi din țară, deja suntem un nume notoriu în cadrul meșterilor care se ocupă cu astfel de lucrări extrem de sofisticate și nobile, atât individual cât și pe lângă diverse parohii. Obiectele din lemn de regulă sunt sculptate respectând tradiția și designul specific bisericesc, iar scopul unui finisaj nou sau al unei recondiționări presupune anumite tehnici specifice care să poată păstra autenticitatea obiectului.
Pentru astfel de lucrări, la noi găsiți o multitudine de produse profesionale care necesită anumite echipamente pentru aplicare (pistoale de vopsit, pompe, etc.), dar și multe soluții care presupun execuția la fața locului, necesare acolo unde nu avem nici permisiunea și nici posibilitatea să folosim echipamente industriale.
Venim în sprijinul tuturor meșterilor pasionați de prelucrarea, finisarea sau recondiționarea obiectelor de cult din lemn, oferindu-le suport care constă în consultanță privind alegerea unui ciclu de vopsire adecvat, precum și sculele și uneltele necesare pentru aplicarea lui.