logo-sitelogo-sitelogo-sitelogo-site

  • Produse Ica
  • Vopsele Decorative
  • Vopsele Lavabile
  • Vopsele Industriale
  • Vopsele Aqua
  • Accesorii
  • Abrazive
  • Magazin
  • Contact
Companie Cariere Servicii Paletare Intreaba #Blog Contact

Parchet si Scari

  • #Start
  • Vopsele si Grunduri ICA
  • Parchet si Scari

Parchet si Scari

Categories
  • Vopsele si Grunduri ICA
Tags

Vopsele ICA de Interior
Magie si Culoare

Produse ICA pentru Parchet si Scari

Lemnul intotdeauna a reprezentat una dintre cele mai nobile solutii pentru realizarea parchetului, pardoselelor si a scarilor. Pe langa aspectul estetic deosebit si senzatia de naturalete, lemnul aplicat pe pardoseala este in acelasi timp o solutie foarte practica si durabila. Pentru a obtine un parchet elegant, stabil, durabil si bine integrat intr-un interior, este obligatoriu sa tinem cont de urmatoarele aspecte tehnice:

  • amplasamentul locatiei si conditiile climatice pot face ca anumite esente de lemn sa fie preferate in detrimentul celorlalte. De exemplu o pardosela realizata langa litoral este supusa unei umiditati ambientale mai mari decat intr-un oras sau la munte.
  • destinatia si pozitia camerei in care se monteaza pot determina tipul de parchet ales – din lemn masiv sau stratificat.
  • tipul de suport si starea lui pot determina anumite operatiuni de pregatire suplimentare cum ar fi slefuire sau impregnare cu diverse tipuri de rasini pentru impermiabilizare sau bariera de vapori, cat si consolidarea sapelor faramicioase.
  • prezenta sistemelor de incalzire prin pardoseala impune folosirea tipurilor speciale de adeziv cu elasticitate sporita.
  • nivelul de trafic si solicitarile chimico-mecanice la care va fi supusa suprafata pot impune folosirea materialelor de finisare cu proprietati sporite de rezistenta la diversi factori.

Din aceste motive, realizarea unui parchet din lemn este o provocare din punct de vedere tehnic si presupune folosirea echipamentelor, materialelor si tehnicilor specifice de catre echipe profesioniste de montatori.

Cu toate aceste rezultatul final de cele mai multe ori merita efortul deoarece o pardosela sau scara executata din lemn are nenumarate avantaje fata de alte solutii cum ar fi piatra naturala, gresia, mocheta sau covoare, lenoleum sau parchet laminat etc si anume:

  • aspectul estetic deosebit datorita infinitatii esentelor lemnoase naturale si a modului de tratare si finisare incomparabil cu alte materiale indiferent daca este vorba de un ambient modern sau clasic.
  • naturaletea si confortul datorita conductivitatii termice a lemnului natural foarte scazute care nu disipa caldura in momentul atingerii, dand mereu senzatia de cald si placut.
  • confortul termic si acustic conferit incaperii datorita proprietatilor de izolare termica si fonica superioare oricarui alt material disponibil.
  • beneficii pentru sanatate datorita faptului ca parchetul nu retine praful mai ales tratat cu vopsele sau lacuri antistatice ce permit o curatare si igienizare facila facand fata chiar si substantelor de curatare agresive chimic.
  • intertinerea foarte usoara mai ales atunci cand sunt folosite substante profesionale dedicate.
  • durabilitatea si rezistenta in timp printre cele mai lungi, mai ales ca parchetul poate fi refacut si revopsit fapt imposibil in cazul altor materilae.
  • valorea superioara pe care o confera oricarei cladiri sau incaperi

Alegerea materialelor si ordinea operatiilor pentru un montaj corect si un finisaj adecvat al parchetului se face in funcite de starea suportului, tipul de parchet si rezultatul estetic final dorit. Aceste se impart in urmatoarele categorii:

RASINA

Se intampla ca parchetul se monteaza pe o sapa faramiciosa inconsistenta si in cazul acesta trebuie intarita si fixata cu rasini pentru consolidare. Sunt produse pe baza de rasini monocomponente poliuretanice care se polimerizeaza (se intaresc) in contact cu umiditatea reziduala din ambient sau din sapa. Dupa uscare, rezulta o suprafata compacta si suficient de rezistenta pentru a suporta montarea parchetului cu adeziv. O astfel de rasina de consolidare este IS216.

In alte situatii in care exista o umiditate prea ridicata in sapa, mai ales in cazul incaperilor la parter sau demisol, este obligatorie folosirea rasinilor epoxidice bicomponente in mai multe straturi cu scopul de a reliza o bariera de vapori. In caz contrar, din cauza umiditatii ce patrunde in lemn, parchetul devine instabil, curbandu-se cu efect de barcuire in cazuri extreme ducand la ridicarea toatala a parchetului. O astfel de rasina epoxidica este EPOGLOSS.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

ADEZIV

Pentru montarea parchetului din lemn masiv si al celui stratificat pe pardoseala  se foloseste adeziv special pentru parchet si scari. Exista mai multe produse potrivite pentru fiecare situatie in parte: fie suportul este o sapa tratata cu rasini, pe OSB, gresie sau piatra naturala. Adezivul trebuie sa garanteze o suficienta aderenta la suport asigurand in acelasi timp si o elasticitate cat mai mare pentru a permite parchetului sau treptelor de scara sa se miste in momentul in care intervin fluctuatiile de temperatura si umiditate in functie de anotimp sau vreme.

Aceste caracteristici de duritate si elasticitate trebuie sa fie in echilibru in functie de tipul de suport, esenta lemnului, cat si  dimensiunea lamelelor sau a panourilor stratificate. Din acest punct de devedere se poate recomanda atat adeziv poliutretanic monocomponent extrem de elastic P35P, cat si bicomponent epoxiuretanic cu putere mare de ancorare si elasticitate ICAFIX.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

CHIT

In urma montarii parchetului intre lamelele individuale raman rosturi chiar si in cazul esentelor de lemn foarte stabile dimensional si prelucrate cu o mare precizie. Deasemenea, in anumite situatii, pe suprafata pot fi prezente diverse defecte cum ar fi mici noduri sau fisur in lemn. Pentru a avea un covor perfect de lemn, aceste defecte trebuiesc chituite. Aceasta operatiune insa reprezinta o problema mare deoarece datorita schimbarilor climatice, parchetul din lemn natural continua sa se miste si sa se modifice dimensional pe toata durata a vietii, astfel incat nici rosturile nu sunt stabile si se maresc sau se restrang de-a lungul anului. Pentru a chitui aceste rosturi si pentru a evita formarea fisurilor sau expulzarea chitului din rosturi, se folosete baza pentru legatura de chit – FR499.

Acest produs este un liant care leaga rumegusul rezultat in urma raschetarii, formand o pasta pentru chituire a parchetului. Preparandu-se individual, poate se aiba consistenta potrivita pentru fiecare tip de lucrare. Mai mult decat atat, chitul fiind preparat cu rumegusul din acelasi lemn, difernta de culoare este practic inexistenta iar zonele chitute devin apropape invizibile. De asmenea, acest chit permite si o baituire uniforma, avand o capacitate de absorbtie a baitului similara cu cea lemnului din care a fost facut parchetul.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

BAIT

In anumite situatii, pentru a accentua culoarea naturala a lemnului sau pentru a imbina mai bine culorile parchetului cu cele ale altor repere de mobilier din aceeasi incapere, este necesar ca parchetul sa fie baituit. Tinand cont ca exista limitari tehnice in ceea ce priveste tehnicile de aplicare ale baitului care pot fi folosite in cazul parchetului clasic, dar si in cazul unor suprafete mari necesare de baituit unde urmele de intreruperi sau suprapuneri sunt inadmisibile, baiturile folosite trebuie sa fie cu uscare lenta concepute special pentru metodele specifice de aplicare din acest domeniu.

Astfel, parchetul baituit va avea un aspect esetic natural, fiind nuantat uniform, fara a crea impresia de artificial.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

IZOLANT

In anumite proiecte cum ar fi cele in care se utilizeaza esentele exotice de lemn cu multe substante extractive colorate, uleiuri taninice, minerale (saruri la iroko) sau rasini naturale prezente in masa lemnoasa, pentru a garanta blocarea acestora, nepermitand patrunderea lor in straturile de lac sau ulei de parchet si in general pentru imbunatati aderenta lacurilor la suportul lemnos, sunt folosite diverse tipuri de izolant – IS207, IS207, ISA11. Fara acesta etapa solventii sau apa prezenta in lacurile aplicate vor patrunde in lemn favorizand migrarea acestor substante in stratul de lac, rezultand coloratii neuniforme si inestetice (pete). De asemenea, izolantul blocheaza iesirea taninului, evitand inverzirea in timp a parchetului din stejar.

Aceste defecte sunt mai ales deranjante in cazul finisajelor complet pigmentate cum ar fi de exemplu parchetul alb sau cel albit.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

GRUND si LAC

Cea mai raspandita si durabila solutie de finisare a parchetului este lacuirea. Aceasta se poate realiza cu grunduri si lacuri atat pa baza de apa cat si pe baza de solvent. Exista solutii monocomponente pretabile unui uz mai mult casnic, sau produse bicomponente – cu rezistenta mecanica si chimica sporite, potrivite chiar si spatiilor comerciale sau publice. Lacurile respective pot varia din punct de vedere al gradului de luciu (de la super mate la super luciose). Toate produsele pentru parchet ICA ofera in acelasi timp proprietati de anti-alunecare. FP272, OP600, LP604, seria VPA208.

Specificul acestor produse il reprezinta si faptul ca permit o aplicare la trafalet sau pensula, fara a lasa urme vizibile de treceri sau suprapuneri, realizandu-se un un finisaj uniform si continuu, indiferent de configuratia si suprafata camerei.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

CEARA si ULEI

Pentru amatorii de finisaje cu aspect cat mai natural pe lemn masiv (de regula de esenta tare) cu structura de fibra bine pronuntata, sau pentru finisarea parchetului, se pot folosi si diverse tipuri de ulei sau ceara pentru parchet. Desi aceste finisaje sunt delicate si nu garanteaza o buna rezistenta mecanica dar mai ales chimica la lichide ce pot ajunge pe suprafata parchetului cum ar fi cafea sau alcolul sau chiar subtantele de intretinere, ele confera totusi niste efecte estetice si tactile fara precedent, imposibil de realizat cu alte tipuri de vopsele.

O alta caracteristica a acestui tip de materiale pentru finisat este faptul ca permit lemnului sa respire. Cateva exemple de produse: ICAP02 (ceara), OILPLUS (ulei), etc.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

LACURI si ULEIURI UV

In cazul unor lucrari efectuate in spatii publice sau comerciale, de cele mai multe ori, timpul alocat pentru procesul de finisare sau refinisare al parchetui este foarte limitat, nefiind suficient pentru maturarea si intarirea definitiva a lacului sau a uleiului conventional. Pentru astfel de situatii dar nu numai, au fost studiate si elaborate lacuri si uleiuri speciale cu uscare prin expunerea la lampile UV. Astfel, se reduce dramatic timpul necesar pentru efectuarea lucrarii. Imediat dupa expunere la razele UV, suprafata vopsita devine complet uscata si intarita, permitand o exploatare aproape instantanee. Mai mult decat atat, datorita proprietatilor fizice pe care aceste materiale le poseda, finisajul rezultat este unul extrem de rezistent, durabil, fiind superioare oricarei alte solutii.

Un varf de lance din punct de vedere tehnologic il reprezinta lacurile si uleiurile cu uscare sub lumina UV LED. Aceasta noua tehnologie reduce semnificativ costurile cu echipamentele implicate si consumul de energie. Din acest motiv, sunt recomandate mai ales pentru restaurante, scoli, gradinite, precum si alte cladiri publice.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

INTRETINERE

Ca orice suprafata sau material utilizat in amenjarile interioare si exterioare, parchetul trebuie si el intretinut. Aceasta presupune atat curatenia curenta cat si tratamentele periodice pentru reimprospatarea peliculei de lac sau chiar reparatii partiale si retusuri. Pentru astfel de situatii exista o gama intrega de produse de curatenie, intretinere si reparatie special concepute pentru parchet. Pentru fiecare tip de finisaj fie ulei, ceara, lacuri pe baza de apa, solvent sau UV au fost studiate produse specifice potrivite fiecarei situatii. Gama de produse ICA cuprinde kit-uri complete de intretinere pentru parchet (dar nu numai) in care sunt incluse toate materialele, instructiunile si ustensiile necesare pentru realizarea lucrarilor de mentenanta la parchet in conditiile unui utilizator casnic.

Daca recomandarile si instructiunile sunt respectate, suprafata vopsita va arata mereu perfect fara urme de uzura. De asemenea, realizarea lucrarilor de intretinere periodica la intervale recomandate elimina necesitatea refinisarii parchetului, prelungind astfel durata de viata a acestuia.

Palatere Articole  Produse in Magazin 

Alte produse ICA

Interior
Exterior
Efecte Speciale
Sticla
Intretinere
Share
0

    Newsletter

    Produse

    • Vopsele ICA
    • Vopsele DECORATIVE
    • Vopsele LAVABILE
    • Vopsele INDUSTRIALE
    • Vopsele AQUA PROFESSIONAL
    • Accesorii

    Paletare

    • Paletare pentru Interior
    • Paletare pentru Exterior
    • Paletare Aqua Professional
    • Paletare pentru Decorative
    • Paletare pentru Lavabile
    • Paletare pentru Industriale

    Informatii Utile

    • Companie
    • Cariere
    • Servicii
    • Intreaba Specialistul
    • Evenimente
    • Contact
    Aquatec Evolution
    SOL
    Platforma SOL a Comisiei Europene
    ANPC | SOL EU | Termeni si Conditii | Politica Cookie | Politica de Confidentialitate | Contact

    © 2011 - 2023 © Aquatec Evolution SRL | Toate drepturile rezervate.

    Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit, siteul nostru foloseste module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.AcceptPolitica de Confidentialitate