Povestea nespusa a unei case traditionale cu o arhitectura vernaculara
Astazi vom vorbi despre un ONG care merita toata admiratia noastra.
Asociatia Monumente Renascute – fondata de Dl. Ing Radu Stefanescu, care impreuna cu cativa „haiduci” si-a asumat misiunea de a lupta pentru salvarea cladirilor de patrimoniu aflate in prag de colaps, a identitatii culturale si a memoriei lasate de bunicii si strabunicii nostri care nu merita data uitarii.
Unul dintre proiectele aflate acum in desfasurare are in spate povestea nespusa a unei case traditionale din zona Ilfov, Tamas – Corbeanca, cu o arhitectura vernaculara. Construita in 1938, casa l-a avut ca proprietar pe Nicolae Frusina – taran agricultor cu 4 copii.
Cand mostenitorii au decis sa scoata proprietatea la vanzare, Asociatia Momunemente Renascute a venit cu o propunere inedita de a reloca/stramuta intreaga constructie intr-o alta locatie, salvand-o astfel de la demolare si mai mult decat atat, oferindu-i o viata noua cu functionalitate turistica si educativ-sociala cu acces pentru publicul larg.
Spatiul destinat noului amplasament a fost oferit cu titlu gratuit de catre Primaria Corbeanca, prin parteneriatul dintre ONG si autoritatile publice locale, cu scopul de a transforma Casa Frusina intr-un mic muzeu de etnografie, dupa modelul caselor prezentate in Muzeul Satului din Bucuresti.
Nu intamplator mentionam aceasta institutie, specialistii de la Muzeul Satului avand un rol de consiliere in realizarea proiectului de relocare, astfel incat acesta sa respecte intocmai elementele de arhitectura si de finisare specifice zonei si perioadei interbelice in care a fost edificata.
Lucrarile care au fost demarate in primavara acestui an, au in spate foarte mult voluntariat, determinare si implicare, iar stadiul este deja destul de avansat. S-a pastrat cat de mult s-a putut din elementele originale din structura casei, iar piesele degradate au fost inlocuite cu altele noi.
Daca pentru elementele din lemn expuse la exterior (grinzi, pazii cu traforaje, stalpi de sustinere) reconditionarea s-a facut utilizand tehnici traditionale de finisare bazate pe ulei si ceara bituminoasa, pentru partea de usi, ferestre si mobilier de interior, ONG-ul a decis sa apeleze la specialistii Aquatec Evolution, care au venit cu solutii de finisare pe baza de apa de la Industria Chimica Adriatica, adaptate modului si conditiilor de aplicare, impreuna cu diverse produse complementare necesare pregatirii suportului inainte de vopsire, cum ar fi: decapant, chit de lemn, abrazive, etc, o parte din materiale fiind oferite de societeatea noastra cu titlu de sponsorizare.
Va prezentam deocamdata stadiul actual al lucrarilor, urmand sa revenim cu noi postari despre acest proiect, unde va vom arata procesul de reconditionare al tamplariei dar si (in cel mai scurt timp speram noi), cu inaugurarea.
Mult succes!