Despre insectele care se hranesc cu lemn a auzit toata lumea. Acestea se cheama xilofage iar in materialul de astazi vom trata problema carilor – o familie de gandaci care ataca si distrug lemnul sapand canale adanci pentru adapost si hrana.
Insectele adulte isi depun ouale in crapaturile si gaurile lemnului taiat si netratat, din care se dezvolta larve care raman in lemn si se hranesc cu el. Timp de 4-5 ani larva sapa galerii, pana ajunge la maturitate si iese la suprafata pentru o scurta perioada pentru a se inmulti, astfel facandu-se schimbul de generatie si reluarea ciclului de distrugere a lemnului.
Exista mai multe specii de cari, in functie de zona, clima, in zona noastra fiind raspandita o specie care se hraneste preponderent cu partea moale a lemnului (denumita alburn), ceea ce o face mai putin periculoasa pentru structurile de rezistenta. Insa daca pe langa factorii care favorizeaza aparitia si dezvoltarea lor (umiditate, temperatura, lipsa ventilatiei), lemnul mai este contaminat si cu ciuperci sau mucegai, atunci carul poate ajunge si la zonele mai dure din lemn si sa compromita rezistenta lui. Odata inteplinite conditiile necesare, insectele pot ataca orice obiect/constructie din lemn, cum ar fi: mobilier, parchet, grinzi, usi, etc.
Proliferarea mai depinde si de specia lemnului, afectate fiind de obicei esentele rasinoase, dar se mai intalnesc si in fag, mesteacan, cires, arin. Mai rar ataca stejarul si estentele exotice de lemn.