Astăzi vom vorbi despre recondiționarea/vopsirea unei piscine.
Când vine vorba de sezonul de vară, deținerea unei piscine pe lângă casă este o facilitate de invidiat. Fie că este supraterană sau îngropată, din beton sau fibră de sticlă, aceasta crește semnificativ valoarea proprietății și oferă multă distracție și momente magice ție și familiei tale.
Însă ca orice lucru care se degradează odată cu trecerea timpului, după niște ani, interiorul piscinei începe să dea semne de uzură, iar atunci când nu ne mai place cum arată, este momentul să facem o recondiționare și aplicăm un strat proaspăt de vopsea. Este o bună ocazie de a strecura și puțină personalitate în amenajarea exterioară, alegând o culoare nouă sau poate chiar și un model.
Dar cum să revopsești o piscină?
Chiar dacă pentru mulți dintre noi este un proiect care pare a fi cu o dificultate ridicată, de fapt, acesta nu este chiar atât de complicat dacă respectăm pașii de mai jos și utilizăm soluții profesionale special concepute pentru acest tip de lucrări, care spre deosebire de produsele “simple” pe care le găsiți în magazinele de bricolaj, vă vor oferi o durată de viață mult mai lungă prin rezistența fizico-chimică pe care o au.
Una dintre companiile specializate în dezvoltarea unor astfel de soluții este ALCEA SpA din Italia.
Gama de produse CPS (Construction Protective System) continuă tradiția de zeci de ani creată de ALCEA, care este un partener de încredere pentru multe dintre firmele care activează în domeniul construcțiilor civile și industriale din toată lumea, inclusiv pentru noi – în calitate de reprezentant al acestui brand în România.
Înainte să ne apucăm de vopsit, trebuie să golim piscina, să o spălăm și să facem o evaluare a stării suprafeței acesteia. Dacă vopseaua veche se exfoliază, aceasta trebuie îndepărtată în toate zonele cu probleme de aderență, cu o perie, spatulă, etc. Spălarea cu jet de apă la presiune poate facilita acest proces. Dacă există fisuri, acestea trebuie chituite.
O practică frecvent întâlnită în procesul de recondiționare a piscinelor este spălarea suprafeței cu o soluție de acid muriatic preparată 1:1 cu apă. Aceasta ajută la îndepărtarea vopselei anterioare și ne garantează o aderență corectă pentru noul strat. De asemenea, se recomandă și o șlefuire cu granulație P100 sau ceva apropiat, mai ales dacă finisajul anterior a fost unul lucios. Șlefuirea va îndepărta și eventuale imperfecțiuni, asperități, rămase după chituire.
Pentru piscinele placate cu plăci ceramice care urmează să fie vopsite, este necesară o verificare temeinică a plăcilor și a rosturilor, cu intervenții locale unde este cazul (chituire, fixare plăci dezlipite) și o șlefuire ușoară a suprafeței, pentru o aderență mai bună. Diferența față de o piscină vopsită din beton este faptul că înainte de a aplica orice strat de grund/vopsea, vom utiliza un primer special (seria 9500) care ne garantează aderența pe ceramică și sticlă.
Dacă vopseaua veche a fost îndepărtată complet până la stratul de beton, sau avem de vopsit o piscină nouă, vom începe prin aplicarea unui strat de GEOBARRIER – un epoxi-ciment tri-component tixotropic în suspensie apoasă, care are rol de hidroizolare și ancorare pentru suprafețe pe bază de ciment, atât la interior cât și la exterior, cum ar fi piscine, rezervoare de apă, dar și pentru pardoseli sau pereți la subsoluri, parcări, băi (unde avem umiditate ridicată). Acesta permite suprafețelor tratate să respire și împiedică orice noi infiltrări.
Dacă aplicarea se face peste vopseaua veche care este în stare bună sau peste primer-ul pentru suprafețe ceramice și sticlă despre care am menționat mai sus (seria 9500), putem sări peste GEOBARRIER și trece direct la aplicarea grundului epoxidic (seria 0263) studiat special pentru aderența pe beton, ciment, metal, suprafețe ceramice sau alte vopsele aplicate anterior.
Ultimul strat care se aplică și care se pigmentează în nuanța dorită este TOP-FLEX, o vopsea poliuretanică bicomponentă cu înaltă performanță și rezistență fizico-chimică excepțională atât la interior cât și la exterior, rezistentă inclusiv la trafic pietonal.
După uscarea completă care se finalizează de obicei după 36-48 de ore, piscina poate fi umplută din nou cu apă, ca să vă bucurați din nou de ea.