Vopsele si Grunduri pentru lemn – ICA
Lemnul este de mii de ani materialul cel mai raspandit si mai des utilizat intr-o multitudine de domenii: constructii, fabricarea mobilei, a usilor, ferestrelor, podelelor pana la obiecte de arta, decor sau obiecte de cult. Originea naturala a lemnului il face inss biodegradabil si prin urmare sensibil la factorii de mediu. O suprafata din lemn lasata neprotejata la exterior se degradeaza rapid sub actiunea razelor solare, a apei, a diferentelor de temperatura intre anotimpuri, fiind vulnerabila in acelasi timp la atacurile microrganismelor sau a daunatorilor.
Pentru a acoperi toate nevoile, au fost dezvoltate solutii diverse pentru finisarea lemnului, care se pot grupa, in functie de particularitatile fiecarui domeniu de utilizare: Esenta de lemn sau suportul folosit; Efectul estetic pe care dorim sa-l obtinem; Cerintele fizico-mecanice la care trebuie sa raspunda suprafata finisata; Tehnologia de aplicare disponibila: pulverizare, pensulare, turnare; Destinatia produselor respective din punct de vedere al uzurii; Alte cerinte specifice: agremente, omologari, reglementari de mediu etc.
1. Ciclurile transparente – situatia in care lemnul este colorat cu un bait, fibra acestuia fiind vizibila si protejata de straturile succesive de grund si lac transparent. Culoarea finisajului si efectul final sunt definite in principal de culoarea baitului – adica a primului strat care ajunge sa fie dat pe lemn.
In fuctie de esenta de lemn aleasa se pot realiza o multitudine de efecte moderne, naturale, antichizari sau efecte speciale din urmatoarele colectii disponibile:
2. Ciclurile pigmentate – se caracterizeaza prin faptul ca efectul final este dat de ultima vopsea aplicata pe suprafata, natura suportului neavand nicio influenta in alegerea efectului final dorit. Din acest motiv, cea mai mare parte din finisajele pigmentate se realizeaza avand ca suport MDF. MDF (Medium Density Fibreboard) este un material foarte utilizat din mai multe motive printre care putem mentiona: costul redus, facilitati de prelucrare, stabilitate si rezistenta in exploatare. Este un inlocuitor pentru lemn care datorita proprietatilor de rezistenta mecanica este chiar mai indicat sa fie ales ca suport pentru vopsire in cazul mobilierului de baie sau de bucatarie. Gama coloristica si de efecte tactile de suprafata este extrem de larga, ICA dezvoltand permanent finisaje si efecte noi.
Sunt disponibile urmatoarele colectii de culori:
Se pot realiza finisaje cu efect cauciucat, ceramic, piatra naturala sau beton amprentat, efect de otel, crom, alama sau aluminiu, etc.