Kit de intretinere pentru ferestre si tamplarie din lemn - ICA Arborea Kit

0 Review(s)
199,00 lei
cu TVA
Disponibilitate: In stoc
Cod.prod. KITH2O


ICA Group s-a facut intotdeauna remarcat pentru inalta calitate si fiabilitate a produselor sale, un rezultat deosebit de important intr-o piata atat de competitiva precum cea a produselor pentru acoperirea, protectia si intretinerea suprafetelor lemnoase.
Experienta acumulata in acest domeniu a condus astfel la realizarea de produse orientate tot mai mult catre performanta in ceea ce priveste rezistenta si durabilitatea, fara a compromite frumusetea naturala a lemnului.

Utilizand kitul ARBOREA H2O si respectand indicatiile de mai jos, veti putea prelungi viata tamplariei dvs din lemn si o veti putea mentine in conditii perfecte ani la rand.

Lacurile pe baza de apa ICA (Industria Chimica Adriatica) sunt formulate special pentru a oferi o protectie eficienta si de lunga durata lemnului. Acestea se caracterizeaza prin:

 1. Continut de pigmenti si filtre UV care protejeaza suprafata lemnului, previn ingalbenirea si degradarea acestuia.
 2. Continut de substante care previn dezvoltarea ciupercilor si a mucegaiurilor, cariilor.
 3. Rezistenta in timp care este testata foarte riguros in laboratoare internationale independente in conformitate cu standardele UNI EN.

Dar de ce anume trebuie sa acordam atentie deosebita protectiei tamplariei de exterior?

In termeni chimici, lemnul este compus din 70% apa, 28.5% substante organice si 1.5% substante minerale. Principalele substante organice sunt lignina si celuloza – care formeaza scheletul un arbore iar rasinile, cerurile, taninul, amidonul si grasimile reprezenta surse de energie pentru diverse perioade vegetative ale arborelui.

Atat uscarea naturala cat si cea artificiala a lemnului reduce continutul sau de apa de la 70% la 12-15%.

Lemnul este un material organic care necesita o intretinere deosebita, mai ales daca este expus la exterior, unde factorii atmosferici pot compromite caractersticile sale fizice si estetice. In acest sens, esential este sa luam masuri preventive.

Cauzele deteriorarii lemnului si a peliculei de lac

 • Razele ultraviolete au atat actiune fotolitica (o degradare chimica cauzata de lumina) a ligninei, iar in prezenta oxigenului cauzeaza o polimerizare continua a peliculei de lac, care in timp devine fragila si de cele mai multe ori se exfoliaza sau crapa.
 • Umiditatea penetreaza pelicula degradata sau deteriorata de lac si cauzeaza umflarea si deformarea lemnului care de asemenea poate cauza exfolierea peliculei de lac. De asemenea este posibila schimbarea culorii lemnului, acesta devenind gri. Ulterior, pe masura ce temperatura aerului creste, umiditatea absorbita in lemn va exercita o presiune asupra peliculei de lac iar daca acesta nu permite lemnului sa respire/nu este suficient de permeabila, din nou, exfolierea este inevitabila.
 • Temperaturile ridicate dilata lemnul iar din cauza faptului ca lacurile si esentele de lemn au un coeficient diferit de dilatare termica. Intr-o zi de vara o fereastra din lemn de culoare inchisa expusa direct la soare poate ajunge la 70 grade pelicula de lac avand tendinta sa se intinda mult mai mult decat lemnul pe care este aplicat. Aceste cicluri repetate de incalzire-racire pot cauza degradarea peliculei de lac si exfolierea acesteia.
 • Ciupercile se pot dezvolta in interiorul lemnului atunci cand umiditatea acestuia depaseste 20% si acesta nu este tratat corespunzator cu biocide. Diferitele tipuri de ciuperci actioneaza in mod diferit asupra lemnului. Unele tipuri pot afecta proprietatile mecanice ale lemnului altele pot perfora pelicula de lac.

Kitul de mentenanta ICA contine:

 1. Fast Cleaner – detergent neutru lichid pentru curatarea si spalarea tamplariei de exterior
 2. Easy Coat – conditioner reparator transparet, pe baza de apa, gata pentru intrebuintare.
 3. Fast Finish – lac transparent pe baza de apa de exterior
 4. Manusi de latex
 5. Burete pentru slefuire
 6. Laveta din microfibra pentru aplicarea conditionerului Easy Coat
 7. Banda de reparatii
 8. Pensula pentru aplicarea produse pe baza de apa

Cum testam pelicula de lac?

Pentru o mentenanta corecta este recomandat sa verificati suprafata vopsita la fiecare 6 luni, asigurandu-va ca pelicula de lac nu s-a deteriorat. Zonele care necesita o atentie deosebita sunt imbinarile lemnului, care daca nu sunt lucrate corespunzator, pot deteriora pelicula de lac.

Ce avem de facut?

O intretinere periodica a tamplariei va prelungi viata acesteia. Exista 4 operatii care trebuiesc efectuate pentru o ingrijire corecta a lemnului:

 1. Curatare: smogul combinat cu ploaia poate genera solutii acide care pot ataca pelicula de lac. Astfel, este foarte important sa ne asiguram ca orice particule depuse pe suprafata tamplariei nu vor ramane acolo o perioada indelungata.
  1. Curatati suprafata vopsita cu Fast Cleaner
  2. Clatiti cu apa si lasati sa se usuce complet
  3. Nu utilizati alcool sau solventi
 1. Retusuri: este o operatie foarte simpla care restaureaza integritatea peliculei de lac in cazul in care aceasta s-a deteriorat sau s-a zgaraiat in urma montajului sau a utilizarii. Este suficient sa aplicati un strat de lac transparent pe baza de apa – Fast Finish in zonele afectate, utilizand pensula inclusa in kit. Retusurile sunt usor de efectuat si pot fi facute ori de cate ori se observa probleme sau imperfectiuni la pelicula de lac. Aplicarea se face respectand urmatoarele etape:
  1. Slefuiti suprafata care urmeaza sa fie vopsita, cu buretele abraziv inclus sau cu hartie abraziva cu granulatie 320
  2. Umeziti laveta si indepartati praful ramas dupa slefuire
  3. Izolati elementele de sticla cu banda adeziva de hartie inclusa in kit, pentru a le proteja.
  4. Aplicati lacul pe baza de apa Fast Finish cu pensula inclusa in kit, fara sa-l diluati. Aplicarea se poate face si pe verticala, cu atentie la cantitatea aplicata intrucat aceasta influenteaza direct timpul de uscare. Aspectul initial laptos al suprafetei finisate este absolut normal si acesta va disparea dupa uscare, suprafata devenind perfect transparenta.
  5. Dupa 6-8 ore se poate aplica inca un strat de lac daca este nevoi
  6. Asteptati cel putin 24-36 ore inainte de a inchide ferestrele sau usile proaspat vopsite deoarece o uscare incompleta a lacului poate cauza lipirea puternica a celor doua elemente imbinate prin inchidere.  
  7. Daca lucrarea se face in conditii cu o umiditate ridicata, uscarea completa poate fi mult mai indelungata. Nu se recomanda uscarea fortata prin expunere la raze de soare sau sa lucrati la temperaturi mai mici de 10 grade.
  8. Dupa utilizare pensula trebuie spalata cu apa si sapun si uscata in pozitia orizontala iar cutia cu lacul Fast Finish inchisa bine si pastrata la loc racoros. A se feri de inghet.
 1. Reimprospatarea: odata cu trecerea timpului pelicula de lac tinde sa se uzeze si este necesar sa o reimprospatati utilizand un conditioner pe baza de apa Easy Coat. Este important sa efectuati operatiunile de reimprospatare a peliculei de lac atat timp cat acesta este inca in stare buna. Deterioarea stratului de protectiei a lacului poate face procesul de restaurare mult mai dificil.
  1. Easy Coat se aplica direct pe suprafata care trebuie tratata. In cazul in care suprafata peste care trebuie aplicat contine praf sau impuritati, este indicat ca acesta sa se spele in prealabil cu detergentul netru ICA Fast Cleaner.
  2. Aplicati easy coat prin pulverizare iar apoi stergeti si suprafata cu laveta de microfibra inclusa pana produsul este unifor distribuit. Eventualele reziduuri ajunse pe sticla nu reprezinta o problema si pot fi indepartate foarte usor cu o alta laveta.
  3. Este indicat sa faceti o repimprospatare cu easy coat cel putin de 3-4 ori pe an pentru a pastra tamplaria dvs in confitii perfecte.
 1. Restaurarea trebuie facuta in ultima instanta si numai daca reimprospatarea si curatarea tamplariei este insuficienta. In acest caz, este necesara reconstructia peliculei de lac, care, din cauza ca nu a fost intretinuta bine s-a exfoliat sau s-a deteriorat din cauza infiltratiilor de apa.
  1. Slefuiti suprafata cu hartie abraziva de granulatie 150 si desprafuiti cu grija.
  2. Aplicati cu ajutorul pensulei impregnantul pe baza de apa colorat in culoarea originala a tamplariei si lasati sa se usuce timp de 8 ore.
  3. Slefuiti usor cu buretele abraziv inclus in set avand grija sa nu indepartati accidental impregnantul proaspat aplicat.
  4. Aplicati doua straturi de lac Fast Finish fara diluare. Aveti grija sa izolati elementele vitrate pentru a nu le murdari in timpul vopsirii.

A se pastra si utiliza la temperaturi cuprinse intre 5-35 grade celsius.

A se agita moderat inainte de utilizare.

Scroll